
 
 

Small Wireless Facilities in the Public Right-of-way (03/27/2019) Page 1 of 4 

 

 

CITY OF TEMECULA 
Small Wireless Facilities in the Public Right-of-Way 
 

 

PURPOSE 

To establish reasonable, uniform design guidelines for small wireless facilities located in the public rights 
of way, in recognition of and in compliance with applicable state and federal laws and regulations including, 
but not limited to, the Federal Communications Commission’s (FCC) Declaratory Ruling and Third Report 
and Order, FCC 18-133.  The standards and procedures contained in this Policy are intended to, and 
should be applied to, protect and promote public health, safety and welfare, balancing the benefits that 
result from technological advancements such as faster wireless networks with the City’s local values 
including, but not limited to, aesthetic concerns and consistency and compatibility with the character of 
neighborhoods, an avoidance of clutter in the public right-of-way, and traffic and pedestrian safety. 
 

POLICY 

Wireless communication facilities (WCFs) have become ubiquitous features in urban settings as demand 
has increased for faster and more reliable cellular and data service. Wireless communication providers 
have simultaneously developed and deployed new technologies to meet growing consumer demand. The 
rapid advancement of technologies and facility innovations have required local agencies to adapt their 
regulatory approaches to maintain visual harmony while ensuring quality wireless service for residents, 
visitors, and emergency personnel. 
 
Like many California cities, Temecula will receive requests from wireless carriers interested in deploying 
the next generation of wireless networks, using "small wireless facilities” as defined by the FCC in 47 
C.F.R. § 1.6002(1) and as it may be amended or superseded.  
 
Small wireless facilities equipment is commonly mounted on utility poles in public rights-of-way and 
consists of relatively small antenna and equipment boxes that may be placed on the pole and/or the 
ground beneath the pole, and associated electrical wiring and cables. 
 
This policy is not intended to, nor shall it be interpreted or applied to: 
 

• Prohibit or effectively prohibit any personal wireless service provider's ability to provide 
personal wireless services. 

 
• Prohibit or effectively prohibit any entity's ability to provide any interstate or intrastate 
telecommunications service, subject to any competitively neutral and nondiscriminatory rules, 
regulations or other legal requirements for rights-of-way management. 
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• Unreasonably discriminate among providers of functionally equivalent services. 
 
• Deny any request for authorization to place, construct, or modify personal wireless service 
facilities on the basis of environmental effects of radio frequency emissions to the extent that such 
wireless facilities comply with the FCC's regulations concerning such emissions. 
 
• Prohibit any collocation or modification that the City may not deny under federal or 
California state law, including under Section 6409(a) of the Middle Class Tax Relief and Job 
Creation Act, 
 
• Impose any unfair, unreasonable, discriminatory, or anticompetitive fees or requirements 
that exceed the reasonable cost to provide the services for which the fee is charged or that exceed 
the burden or impact imposed by the facility installation. 
 
• Otherwise authorize the City to preempt any applicable federal or California law. 

 
Applicability. Except as expressly provided otherwise in this Policy, the provisions in this Policy shall be 
applicable to all existing small wireless facilities (as defined in 47 CFR Subpart U, § 1.6002, as may be 
amended from time to time) and all applications and requests for authorization to construct, install, attach, 
operate, collocate, modify, reconstruct, relocate or otherwise deploy small wireless facilities within the 
City’s jurisdictional and territorial boundaries within the public rights-of-way. Notwithstanding the 
foregoing, all requests for approval to collocate, replace or remove transmission equipment at an existing 
wireless tower or base station submitted pursuant to Section 6409 of the Spectrum Act will be reviewed 
consistent with the standards required by law. 
 
To the extent that other infrastructure deployments involve the same or substantially similar structures, 
apparatus, equipment, fixtures, equipment or improvements, the City official(s) responsible for reviewing 
and approving or denying requests for authorization in connection with such other infrastructure 
deployments shall apply the preferences and requirements in this Policy unless specifically prohibited by 
applicable law. 
 
Design Standards. To the extent technically feasible, all small wireless facilities shall be designed in 
accordance with the following standards: 
 

• Proposed installations must be the least intrusive possible with regard to appearance, size, 
and location. If installations are available (e.g., have been installed in other jurisdictions) that are 
less intrusive than those allowed by the City’s telecommunications ordinance, applicants must use 
those installations unless the Public Works Director determines that those installations are not 
feasible. 
 
• All applications for installation shall include accurate global position system (GPS) 
coordinates in a degrees, minutes, and seconds format, as well as a pole ID, FCC ID, owner(s), 
carrier(s),  
 
• All equipment shall not cause interference with operation of City facilities, including signs, 
banners, etc. 
 
• Equipment shall be located within the antenna shroud and behind street signs located on 
the pole. Antenna shroud shall not interfere with the mast arm of streetlight. 
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• Equipment shall be located such that it in no way impedes, obstructs, or hinders the usual 
pedestrian or vehicular travel, affects public safety, obstructs the legal access to or use of the 
public right-of-way, violates applicable law, violates or conflicts with public right-of-way design 
standards, specifications, or design district requirements, violates the Federal Americans with 
Disabilities Act of 1990, or in any way creates a risk to public health, safety, or welfare. 
 
• Devices shall not emit audible sounds beyond twenty decibels (dBA). 
 
• The City reserves the right to require steel or concrete poles finished to match existing light 
poles. Finish color of device/enclosure shall match streetlight unless otherwise approved. 
 
• The small cell designer shall choose poles that are located outside of driveways and 
intersection sight lines. Where feasible, poles shall be located near property corners or side 
property lines, and not directly in front of residences and businesses. 
 
• Equipment shall be located entirely on the pole in a vertical arrangement. 
 
• Ground mounted equipment cabinets shall not be used, to the maximum extent possible. 
If utilized, ground mounted equipment must be placed in a location that does not obstruct 
pedestrian or vehicular traffic and in the least conspicuous location available within a reasonable 
distance from the pole. Ground mounted equipment should be installed within or immediately 
adjacent to an existing or replacement street feature including, without limitation, bus stop shelters, 
trash bins, benches, kiosks, advertisement panels or other street furniture to conceal the 
equipment. 
 
• All cables, wires and other connectors must be routed through conduits within a pole 
whenever possible, and all external conduits, conduit attachments, cables, wires, and other 
connectors must be concealed from public view to the extent feasible. 
 
• New facility installations shall not obstruct views from habitable living areas (such as 
bedrooms or living rooms) of residential units that directly face the antenna within 100 feet 
horizontal distance. 
 
• Flashing lights or large repetitive warning stickers shall not be installed. All wireless facilities 
must include signage that accurately identifies the equipment owner/operator, the 
owner/operator’s site name or identification number and a toll-free number to the owner/operator’s 
network operations center. Wireless facilities may not bear any other signage or advertisements 
unless expressly approved by the City, required by law or recommended under existing and future 
FCC or other United States governmental agencies for compliance with radio frequency (RF) 
emissions regulations. RF notification signs shall be placed where appropriate, and not at 
pedestrian eye level, unless required by the FCC or other regulatory agencies. 
 
• Pole heights shall be minimized. The maximum height of any facilities mounted on an 
existing pole shall not exceed (i) the minimum separation from supply lines required by CPUC 
General Order 95 (“GO 95”), as may be amended or superseded, plus four feet or (ii) four feet 
above the height of the existing support structure. Legally required lightning arresters and beacons 
shall be included when calculating the height of facilities. 
 
• Wireless facility designers shall use Southern California Edison Smart Meters or flat-rate 
billing with no electric meter, if available. 
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• Small wireless facilities shall not be located on decorative streetlights. 
 
• Small wireless facilities shall not be located on traffic signal poles. 
 
• Small wireless facilities shall not be located on streetlights with existing Southern California 
Edison or other City electronic/communication devices. 
 
• The City is in the process of acquiring streetlights from Southern California Edison and will 
be developing standards for new poles consistent with the updated streetlights, to the extent a new 
pole is necessary. 
 
• A maximum of two (2) carriers may co-locate small cell facilities on same pole. 
 
• Small wireless facilities shall not damage existing trees.  
 
• Fans shall not be utilized, to the maximum extent possible. 
 
• Devices and associated equipment must be UL listed and FCC certified or authorized for 
the intended use. 
 
• Wireless facilities and associated equipment shall not result in any obstruction or interfere 
with or detrimentally affect public safety including by, but not limited to, physically interfering with 
or impeding access to traffic control, streetlights, or related structures; access to public 
transportation or public safety vehicles; access to above-ground or underground infrastructure 
owned or operated by any public or private utility; access to any doors, gates, sidewalk doors, 
passage doors, stoops or other ingress and egress points to any building or other  structure 
appurtenant to the right-of-way; access to any fire escape; access to any driveway or entryway to 
any private property that abuts the public right-of- way; or access to any fire hydrant or water valve. 
 
• Master License Agreements allow for an in-depth review and negotiation, which allows the 
City to establish more specific standards than outlined in this design policy. Consequently, if the 
City and a Telecommunication Carrier enter into an Agreement for the use of City infrastructure, 
or to construct new telecommunication infrastructure, the Agreement shall supersede the 
requirements of this design policy.  Any Master License Agreement must be approved by the City 
Council.  

 
 
 

 
 


